Vi har tidligere fått mange spørsmål om betydningen av hormonene FSH og AMH. Dette innlegget er til deg som lurer på hvilke betydninger disse hormonene har opp mot sjansen til å få barn ved hjelp av assistert befruktning.
Jeg innfører to begreper som er viktige, eggstokkfunksjon (FSH) og eggstokkapasitet (AMH). Med eggstokkfunksjon (FSH) mener jeg kvaliteten på eggene. Med eggstokkapasitet (AMH) mener jeg hvor mange egg som finnes i eggstokkene.
Eggstokkfunksjonen (FSH) er viktigst når det gjelder å vurdere sjansen for å få barn, da den sier noe om kvaliteten på eggene i eggstokken.
FSH verdien kan bare vurderes når prøven tas tidlig i syklus, mens østradiolverdien ennå er lav (0,07, 0,10 nmol / L). Hvis østradiolverdien er høyere blir vurderingen usikker. Er den 0,20 eller høyere kan eggstokkfunksjonen ikke vurderes.
Kvinner med nedsatt eggstokkfunksjon får høy østradiol tidligere i syklus enn kvinner med normal eggstokkfunksjon.
AMH hormonet sier noe om antall eggsekker som finnes i eggstokkene, altså eggstokkkapasiteten. Høye verdier sier at det er mange eggsekker tilgjengelig, og at stimulering av eggstokkene kan gi mange egg, mens lave verdier sier at det er færre eggsekker tigjengelig og at stimulering av eggstokkene kan gi få egg.
AMH sier ikke noe om kvaliteten på eggene. Det vil ofte være en sammenheng mellom svært lav AMH og nedsatt eggkvalitet.
Kvinner med normal FSH tidlig i syklus kan forvente at eggkvaliteten er god enten AMH viser at hun har mange eller få egg, mens kvinner med høy FSH tidlig i syklus kan forvente at eggkvaliteten er nedsatt, enten hun har mange eller få egg.
Det er eggstokkfunksjonen som er den viktigste når det gjelder å vurdere sjansen til å bli gravid og få barn ved assistert befruktning.
[mk_padding_divider size="20"][mk_custom_box padding_vertical="60" padding_horizental="40" bg_color="#ffffff" bg_image="http://medicus.no/wp-content/uploads/2017/03/draft_wil_lee-wright_medicus_finn_mg_5978-copy.jpg" border_color_style="single_color" border_color="#f0f0f0" border_width="0" overlay_color="rgba(0,0,0,0.2)" bg_stretch="true"][mk_fancy_title tag_name="h3" color="#ffffff" size="24" txt_transform="uppercase" margin_bottom="10" font_family="none"]Vi vurderer alltid AMH som en del av fruktbarhetsutredningen[/mk_fancy_title][mk_fancy_title tag_name="span" color="#ffffff" size="18" margin_bottom="0" font_family="none"]Tar du en fruktbarhetsutredning hos Medicus får du en helhetlig vurdering av din situasjon inkludert AMH-verdiene dine.[/mk_fancy_title][mk_padding_divider size="20"][mk_button dimension="flat" corner_style="full_rounded" size="medium" url="https://medicus.no/fruktbarhetssjekk/" margin_bottom="0" margin_right="0" bg_color="#1d212b" btn_hover_bg="#1e3847" btn_hover_txt_color="#ffffff"]Les mer om fruktbarhetsutredning[/mk_button][/mk_custom_box]